Äänestyksen digitointi


#1

Eduskuntavaaleissa äänestys tapahtuuu äänestyspaikoilla kopissa paperille/papereille kirjoitettavalle äänestyslipulle. Äänestys kannattaisi digitoida.

Äänestyskopissa olisi äänestyspääte, joka sisältäisi näyttölaitteen ja näppäimistön. Äänestäjä äänestäisi näppäimistöltä haluamaansa ehdokasta.

Äänestämisen loppuvaiheessa laite kysyisi äänestäjältä “haluatko todella äänestää tätä ehdokasta” ja näyttäisi ehdokkaan kuvan näytöllä. Silloin esimerkiksi vahingossa väärin valitun ehdokkaan voisi vaihtaa oikeaksi. Ja jos on vahingossa yrittämässä äänestää eri vaalipiirin ehdokasta kuten joskus käy, sekin tulisi tässä esille. Äänestäjä voisi vaihtaa vielä siinä tilanteessa valintansa.

Digitoitu äänestys voisi toimia myös kannettavilla äänestyslaitteilla. Niitä voitaisi viedä liikuntakyvyttömien ihmisten kohteihin. Valtuutetut puolueettomat virkailijat kävisivät kodeissa.

Sokeille tarvittavin oheislaitteiden avulla äänestys saattaisi onnistua. Kuuroillekin on olemassa apuvälineitä, mutta he voivat äänestää aivan perinteisin menetelmin.

Täysin digitoitu äänestäminen poistaisi myös ääntenlaskennan inhimilliset virheet. Myös ääntenlaskun digitointi on virheitä vähentävää. Tämä koko idea lähti uutisesta, jossa henkilö ehti nauttia kaksi päivää kansanedustajuudesta ja sitten tarkistuslaskenta veti maton alta.

#vaalit #äänestys #digitointi


#2

Ajankohtainen teema ja kelpo idea @Ilpo_Kantonen!