Lapset ja nuoret liikkumaan yhdessä avoimen tiedon avulla


#1

Tämä on kommenttiketju artikkelille https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/95/

#2

Syöttäisitkö tapahtumatiedot (esim. shakin peluuta kirjastossa) mieluiten julkisen toimijan tietojärjestelmään, joka ei myy tietoja eteenpäin vai yksityisen toimijan, joka voisi yksipuolisella päätöksellä tehdä tiedoilla mitä haluaa?


#3

Voi olla virkamiesvikaa, mutta julkisen toimijan tarjonta tuntuisi luontevalta…?


#4

Esimerkiksi Iin kunnassa tehdään tämän tyyppistä kehittämistyötä kunnan harrastehakuun liittyen. Kunnassa kehitettävä malli voisi olla helpostikkin levitettävissä koko maahan. @Niina_Karvinen mitä tuumaat?


#5

Ilman muuta jaamme mieluusti oppeja täältä pohjoisesta, Iistä, kun päästään tästä toukokuun 3-vaiheisesta kokeilusta johonkin välitulokseen; onko ajattelemamme malli toimiva palveluntarjoajien sekä kuntalaisten mielestä. Parviälyllä mieluusti jatkamme siitä eteenpäin kohti mahdollista toteutusta. Mieluusti jaan toki myös mikäli tullaan tulokseen ettei tämä ensimmäinen ajatuksemme olekaan toimiva. Kiitos hoksautuksesta @Maria_Vuorensola! :slight_smile:


#6

@Maria_Vuorensola @Niina_Karvinen Onko antaa linkkiä kokeiluun? Kiinnostaa lukea mitä tarkalleen kokeillaan esim. syntyykö kokeilussa tietojärjestelmää(koodia)?


#7

Ei valitettavasti vielä @Marko_Suvila, mutta hoksautan heti kun päästään tämä ensimmäinen vaihe johonkin tulokseen ja tehdä päätöksiä niiden pohjalta etenemästä. Tietojärjestelmään ei tässä vaiheessa synny vielä mitään haastattelu-
/ havainnointimenetelmien käytöstä johtuen. Ensimmäisessä vaiheessa on siis olemassa demo, jolla testaamaan potentiaalisten käyttäjien ensireaktioita käytettävyydestä ja sisällöstä. Teemme lean-tyyppisesti muutoksia demoon tämän palautteen perusteella, kohti mvp-ratkaisua. Näillä opeilla, jos tullaan tulokseen, että on kannattavaa lähteä rakentamaan työkalua, päästään vasta “johonkin” mistä voimme sitten saada irti myös käyttäjädataa.


#8

Hei! Yksi sovellus on jo olemassa www.sportywe.com. Olisiko se sellainen mitä etsit?


#9

Mitä tälle projektille kuuluu?


#10

Kiitos @Henriikka_Eloluoto kysymästä, Iissä projekti on kesätauon jälkeen siirtynyt sen verran eteenpäin, että kevään opit on poimittu talteen ja lähdemme syksyn aikana nuorten kanssa miettimään seuraavaa versiota “jostakin digitaalisesta ratkaisusta”. Tai nuoret lähtevät, sillä yksi oppi oli, että me “vanhukset” ei kyllä “tajuta” yhtään mitään. :smiley: Mukaan olemme saaneet nuorisovaltuuston ja suunnittelukilpailu pidetään 3-4h mittaisena tämän syksyn aikana, yhteisesti sovittuna hetkenä.


#11

Meillä on täällä Turussa suunnitteilla vähän samanmoista. Sopisiko vaikka lync-palaveri aiheesta tässä lähiaikoina?


#12

Sopii loistavasti @Henriikka_Eloluoto! Tällä viikolla jo esim. torstaina tai ensi viikolla tiistaina iltapäivällä tai keskiviikkona aamupäivällä. Kutsun voit laittaa niina.karvinen@ii.fi.


#13

Kävin katsomassa sportywe palvelua. Vaikuttaisi siltä, että kyseisen palvelun data on ns. suljetussa siilossa jolloin muut eivät voi hyödyntää sitä avoimen tiedon periaatteiden mukaisesti. Ei siis ihan sitä mitä tässä haetaan.


#14

Tämä vaikuttaa siltä että halutaan tekemällä tehdä asiaa ja projektia, luultavasti yhteiskunnan varoilla ja siten kehittäjä työllistää itse itseään.
Tällaisia palveluita on pilvin pimein ja ne eivät ole koskaan toimineet koska käyttäjät eivät tiedä niistä. Palvelun markkinointiin pitäisi löytyä satatonnia per kunta.
Voin lyödä vaikka vetoa että tässä yritetään ratkaista ihan väärää ongelmaa ja väärällä tavalla. Jos vanhemmat eivät osaa kasvattaan lapsestaan liikunnallista ja sosiaalista eivätkä itse näytä edes esimerkkiä, ei sitä mikään open source palvelu tee!
Saman asian voi hoittaa facebook-ryhmillä / whatsapilla yms. ja erityisesti menemällä sinne puistoon ja puhumalla muiden kanssa!


#15

Kiitos kriittisestä kommentista.

Asiat kehittyy jo sitä tahtia, että tällainen palvelu on kohta mahdollinen myös yhteiskunnan varoilla.
Tavastia Events on vihdoin julkaistu

Nykyiset some palvelut eivät ole ratkaisu tähän tarpeeseen.
Alla listattu nykyisten some-palveluiden puutteita miksi ne eivät toimi optimiratkaisuna:

  • Vaatii käyttäjiltä verkostoihin kuulumisen (Facebook ryhmät, kaverit, seuraajat,…), jotta näkee verkostojen tietoja ja/tai pystyy jakamaan tietoa muille käyttäjille.
  • Rakenteellisen tiedon puute
  • Avainsana-toiminnallisuus puuttuu
  • Luokittelu kategorioiden ja avainsanojen perusteella puuttuu
  • Erilaiset lajittelu ja suodatus toiminnallisuudet puuttuvat
  • Rajapintojen(API) kautta tietojen saanti rajoitettua (palveluiden käyttöehdot). Estävät tietojen hyödyntämisen esim. kaupallisessa tarkoituksessa.
  • Avoin tieto mahdollistaa erilaiset käyttöliittymät (selkotekstit)