Miten digialustalle luodaan kokeiluyhteisö?


#1

Tämä on kommenttiketju artikkelille https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/113/

#2

Okei, tässä on ensimmäinen havainto: kun tulee toteutukseen, ei näe, miten kokeilija on kuvannut aiemmat vaiheet: haasteen, idean ja itse ehdotuksen kokeiluksi. Toteutus on nyt aivan liian tyhjä tulijalle.


#3

Nyt kun alustalle rupeaa tulemaan enemmän ehdotuksia, monissa on ongelmana se, ettei niissä ole kuvaa. Mikä olisi järkevin tapa toimia näissä? Ylläpitäjä laittaa ehdotuksen tekijälle sähköpostia? Vai kirjaa siihen kommentin kuvan puuttumisesta? Vai pitäisikö olla esim laajahko kuvapankki, josta olisi myös mahdollista valita vai tuleeko se kulutettua liian nopeasti “loppuun” ja alustalla olisi liikaa samoja kuvia? Onko niin, että kuvan ottaminen ja lataaminen tänne voi olla vain liian iso vaiva?


#4

Kommentointi on ainoa tapa “yhteiskirjoittaa” kokeilua sen eri vaiheissa. Toimiiko se?


#5

Nuo “ansainta” merkit on tosi hauska lisä!
Miten alustalle luodaan kokeiluyhteisö? - otan tavoitteeksi että kaikkien Digikokeilukuntien haasteet ovat alustalle juhannukseen mennessä.
Onkohan tuossa kuva toiminnossa joku epäkohta? Minulla pysyy kuvan kohdalla M - vaikka kuva on ladattu sivustolle? Hmm…?


#6

Hienoa @Maria_Vuorensola :heart_eyes: Myös täällä keskustelumoduulissa (Discourse) sinulla on oma profiili. Hyvä että se syntyy automaattisesti; pieni epämukavuus, että oma kuva pitää ladata myös tänne. Se ei siis tyvärr siirry Kokeilun paikasta.


#7

Ei välttämättä kaikissa tapauksissa.
Yhteiskirjoittamiseen esimerkiksi artikkeleiden kirjoittamiseen varmaan täytyy hyödyntää Google Docsin kaltaisia palveluita. Onko se ongelma jos voi linkata kokeiluun?

Kokeilun Changelog

Mihin kirjataan kokeilun eteneminen? Blogi vai changelog tiedosto?

Kokeilun to-do ja bugit
Miten hallinnoida kokeilun to-do ja bugi tietoja?
Trello board kokeilulle ja linkki kokeiluun?

Ehdotukseni
Kannattaisiko eri käyttötapaukset kirjata omiksi keskusteluhaaroiksi tai haasteiksi? kokeilunpaikka sivustolle ja kerätä niihin kentältä tietoa parhaista käytännöistä.


#8

Nytpä kokeilin tämmöistä ristiin eri alustoilla kehittelyä. Eli vein ja osakommentoin Markon hyvät kysymykset Faceen, jossa tämänkin kokeilun “julkaisin”. Toimiiko? :blush:
[FB: Kokeileva Suomi -ryhmä: Miten digialustalle luodaan kokeiluyhteisö?] (https://www.facebook.com/groups/KokeilevaSuomi/permalink/1831093477153215/?comment_id=1832381763691053&comment_tracking={“tn”%3A"R"})


#9

Ei toimi, sanoisin: linkki vie ulos ja yksikin klikkaus voi olla liikaa. Sanoisin, että muut alustat voi nostaa rinnalle, mutta ei vain linkittää… Mitä mieltä te muut?


#10

Tämä kommenttiketju toimii ajatuksenherättäjänä niin että a) mahdollisimman moni näkee että tällaista pohditaan ja b) tulee ilmi joitakn konkreettisia kysymyksiä, minkä ympärillä ratkaisuja kaivattaisiin.

Jos/kun ajatusta haluaa viedä eteenpäin niin mielestäni kannattaisi:

 • kutsua yhteen henkilöitä työpajaan kertomaan kehitämis/innovaatio/tms -yhteisöjen parhaita käytäntöjä
 • työryhmän 1. tehtävät olisi varmaankin a) listata tämän palvelun kannalta kriittisimmät kysymykset ja b) katselmoida markkinoilla jo olevat ja saatavat valmiit ratkaisut. Esimerkkinä Markon mainitsema google drive (tai wiki) palvelee yhteiskirjoittamisen tarvetta hyvin
 • viedä ensimmäiset kriittiset palvelut testiryhmän koestettavaksi

Summarum: ketterää kehittämistä ja sopivasti suunnittelua kokeilun taakse. Asia on todella tärkeä (kiitos että Johanna nostit tämän keskusteluun) ja samalla myös monitahoinen -> kaipaa erityishuomiota ja hieman toisenlaista lähestymistä.


#11

Kiitos @Pekka_Lavila :sunny: Mitä enemmän täällä (lue: ylläpitäjällä) syntyy tarvetta kysyä kokeilijalta jotain, sen kuumeisempi tarve päästä yhden napin päähän vastaajasta.

Toisaalta täällä pulpahti keskustelu kivasti; Ideoita ikääntyvien parempaan arkeen mutta jos sisältöä pitäisi tuottaa enemmän yhdessä, keskustelu on hieman viipyilevä tapa siihen. Kannatan siis työpajaa.


#12

[Tämä on suoraan kopioitu FB-linkin takaa eli toin siellä syntyneen keskustelun takaisin]
Loistava alku :slight_smile: Nostan hyvän setin tähän, laajemmankin yleisön makusteltavaksi (kiitos Marko… ympyrä sulkeutuu :slight_smile: ). Ja kokeilen ristiin linkitystä takaisin Kokeilun paikkaan!

 1. Onko parempi pysytellä yhdessä työkalussa, vai otetaanko käyttöön parhaat työkalistimet ja tehdään siellä missä parhaiten sujuu - ja tuodaan tulokset sitten Kokeilun paikan kokeiluun?
 • Yhteiskirjoittamiseen Google Docs
 1. Mihin kirjataan kokeilun eteneminen?
 • Blogi vai changelog tiedosto?
  • Meillä tekijöillä on takaraivossa aatos, että “kirjataan eteneminen sinne kokeiluun” > … mutta miten? Missä muodossa? Millaiset asiat? Videot eli vlogit ok, sanoimme mm. VM:n digikuntakokeiluille, jotka etsivät tukea Innokylästä (joka taas oli monille jo tuttu)…
 1. Kokeilun to-do ja bugit
 • Miten hallinnoida kokeilun to-do ja bugitietoja? Trello board kokeilulle ja linkki kokeiluun?
  • Trello on toimiva; riippunee kokeilun koosta. Jos iso porukka ja paljon tekemistä, taatusti tarvitaan tukea tuohon suuntaan.

Mitä mieltä? Keskustelu vapaa, kummassakin alustassa!
TykkääNäytä lisää reaktioita · Vastaa · 2 · 9. toukokuuta kello 7:43
Jussi Markula
Jussi Markula Lähtökohtaisesti olisi varmaan parasta, että kokeilijat voisivat valita itse heille tarkoituksenmukaisimmat ja mielekkäimmät työkalut. Diversiteetti tekee asiasta toki sekavampaa, mutta lienee asiayhteydessä jopa suotavaa? :slight_smile: Voipa olla, että kokeilemalla selviää hyviä juttuja eri työkaluista ja miten paljon asiaa on tarpeen tai onko tarpeen koordinoida. :slight_smile:
TykkääNäytä lisää reaktioita · Vastaa · 3 · 9. toukokuuta kello 8:13
Johanna Kotipelto
Johanna Kotipelto Kyllä vain. Oma kokemus vain on, että jos polku pääsee katkeamaan, myös yhteys (koko yhteisö?!) saattaa kadota. Jutellaan tästäkin lisää, jaetaan kokemuksia!
TykkääNäytä lisää reaktioita · Vastaa · 1 · 10. toukokuuta kello 11:04
Johanna Kotipelto

Kirjoita vastaus…

Valitse tiedosto
Marko Suvila
Marko Suvila Oletan, että (kokeilun) yhteisölle tärkein tieto on mitä missäkin tapahtuu ja milloin.
Esimerkiksi joku avaa Google Docsiin dokumentin blogikirjoituksen yhteiskirjoittamiseksi niin tästä avauksesta on pääsivulla tieto. Sen jälkeen tieto etenemisestä ja lopulta julkaisusta. Sama sitten esim. Github issuen suhteen.

Näkisin, että tietovirrat ja integraatiot ovat avainasemassa.

Esimerkkinä OKFI:n Slackissä on kattavasti jo integraatioita eri palveluihin, joten riittää kun seuraa Slackiä ja klikkailee linkkejä.


#13

Hei, uusi kuu - uudet kujeet: nyt saatiin kiinnostavuutta lisää meidän kokeilunpaikkalaisten profiiliin. Käy oitis päivittämässä omaasi. Lisää kiinnostuksen kohteita, osaamisalueita sekä some-yhteystietosi!


#14

Hei Johanna

Kysyisin sinulta että: Testaatko sinä valmiita Tekoäly ohjelmia, mitä yksityinen harrastaja on tehnyt?:smiley:


#15

Hei Jouni, en testaa. Kehitän Kokeilun paikan ylläpitoa ja ominaisuuksia sekä operoin tätä tekoälyhakua - siihen menee kaikki aika.