SomeHaukku - somevalmennusta Sofiakylän työntekijöille asiakkaiden osallisuutta tukemaan kaverikoirien inspiroimana


#1

Tämä on kommenttiketju artikkelille https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/751/

#2

Hei, Seuraa SomeHaukun steppejä täällä : https://padlet.com/mhelynen/SomeHaukkuu


#3

Hei,

tuo seurantasivu on aika hauska tapa pysyä perille kokeilun kulusta. Muistakaa kuitenkin päivittää tännekin kuukausittaiset kuulumiset. Lisäksi kokeilun voisi siirtää “Rahoitus”-vaiheesta vielä yhden vaiheen eteenpäin eli “Kokeilu” vaiheeseen. :slight_smile:


#4

hei , kuulolla ollaan! :eyes:

Olemme nyt loka-marraskuussa teroitelleet kynsiämme ja tassujamme. Eli siis jalostanut ideaa ja sovitelleet päivämääriä työpajojen suhteen. Ei ole ihan helppoa löytää yhteistä aikaa, mutta onneksi kolmiomme (Merja/HAMK, Riitta/Sofiakylä, Minna/Digihaukku) on joustavaa ja neuvottelevaa sorttia.

Saavutimme kuitenkin tavoitteet, mitkä asetimme loka-marraskuulle eli
Sopimus; checked, ajatusta kirkastettu; checked, päivämäärät työpajoille; checked, laitehankinnat ‘jo lähes tilauksessa’; checked. Kirsikkana kakun päälle; Minnan Digihaukku -toiminimi on virallistettu eli yritystoiminnan juuri on syntynyt samalla.

Viestintää on tehty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Riitta on tiedottanut työpajojen päivämäärät sekä asiakkaille että työntekijöille - tämä on erittäin tärkeää, koska HE ovat pääosassa tässä kokeilussa. Sovimme vielä, että teemme heille A4 kokoisen ‘mainoksen’ joulukuussa, jota voivat levittää Sofiakylässä. Koko kokeilun kannalta on erittäin tärkeää, että saamme työpajoihin sopivan laajan osallistujamäärän, jotta digiasioiden opit leviävät ja tulisivat osaksi arkisia työskentelytapoja.

Kaverikoirillemme (Minnan Allu ja Merjan Ada) olemme syöttäneet :bone: ja valmistellut heitä lässyttämällä tammi-helmikuun koitoksiin kuvausmalleiksi, Go Pro -kuvaajiksi jne …

Minna on somettanut asiasta Twitterissä omalla ja uunituoreella @digihaukku -profiililla. Padlettiä on päivitetty ja ajatuksena on, että se on avoin aikataulu ja prosessikuvaus Somehaukusta. Merja kertoi meistä GreenCare Finland -yhdistykselle ja päädyimme heidän projektilistalle. Olemme kolmiona ja kaksiona tapailleet muutamia kertoja ja muuten viestineet perinteisesti puhelimitse ja sähköpostitse, mutta myös modernisti Whats Up :lla.

Homma tuntuu nyt rullaavaan, joulukuussa meinaamme syventyä työpajojen sisältöihin ja aiheisiin ja buustata osallistujien osallistumista työpajoihin. Tammikuussa alkaa sitten rytistä!


#5

Työpaja 1, Vlogien ja verkon ihmeellinen maailma

SomeHaukun ensimmäinen työpaja oli suunnitellusti 8.1.19. Mukana on 5 Sofiakylän työntekijää sekä Sulo-koira. Pohdimme still-kuvan ja videon mahdollisuuksia asukkaiden kanssa sekä Sofiakylän some-näkyvyyden kannalta.

Tutuistuimme työpajoissa käytettäviin laitteisiin ja laitoimme niitä käyttökuntoon seuraavaa työpajaa varten. Keskusteltiin yleisesti vlogeista, katsottiin Sofiakylässä tehtyjä vlogeja ja valokuvasarjoja sekä mietittiin niiden julkaisemisesta omalla Youtube-tilillä, jossa videoita olisi helppo julkaista ja löytää Sofiakylän verkkosivuilta.

Totesimme myös, että usein kynnys videoiden julkaisuun on melko korkea, vaikka esimerkkeinä katsomamme huippuvloggaajatkin julkaisevat vlogeja hyvin arkisista asioista sekä yksinkertaisilla (puhelimen) kameroilla ja muilla edullisilla välineillä.

Jatkosta sovimme seuraavaa:
●seuraava työpaja alkaa työntekijöiden osuudella ja toiselle tunnille osallistuu 3-4
vlogien tekemisestä kiinnostunutta asiakasta
● käydään Carpe diem-prosessin mukaisesti ensimmäin vaihe läpi, tutustutaan
iMovie-sovellukseen ja siitä tehtyyn selkokieliseen opaskirjaan

Katso työpajasta kuvakooste.

Työpajan diat löytyvät täältä.


#6

Työpaja 2, 15.1. Mieli ja välineet kuntoon!
Toisessa työpajassa ideoitiin Sofiakylän vlogien teemat, tunteet & tunnelmat CarpeDiem menetelmän ykkösvaiheella kuntoon. Mukana oli myös ihka oikeita emoji-pehmoleluja, jotka kirvoittivatkin makeat naurut ja auttoi tunteiden hakemisessa. Erityisesti kuuluisa ‘pökäle’ emoji sai huomioita…

Nyt päästiin myös kokeilemaan uunituoreita iPadejä ja viriteltiin myös Apple tv-kuntoon. Mukana työpajassa oli myös muutama innokas media alan opiskelija ja he olivat juuri saaneet valmiiksi pienoismallin Sofiakylään suunnitellusta mediatilasta ja kappas, olivat piirtäneet sinne myös Apple tv:lle oman paikan ja suloisesti tikkuaskista löytyi myös pienoismalliset iPadit. Olimme siis tietämättä toisistamme täydentäneet toistemme suunnitelmia ja käyttöönottoa.

Työpajan ensimmäisen tunnin mukana oli siis työntekijöitä ja toiselle tunnille tuli mukaan muutama asukas. Tämä oli hyvä ratkaisu, jotta työntekijät saivat rauhassa ensin itse perehtyä asiaan. iMovie koettiin helpoksi sovellukseksi ja sovittiin, että iPadit sijoitetaan nyt alkuun ryhmäkotien tiloihin siten, että työntekijöiden on helppo ‘värkätä’ ja harjoitella niiden käyttöä sopivissa väleissä. Sen jälkeen niiden käyttäminen asukkaiden kanssa luonnistuu paremmin.

Tunnelma työpajassa oli mukavan rento ja leppoisa ja selvästi uuden oppiminen vaatiikin aikaa ja leppoisaa/nauravaakin tunnelmaa. Olemme kuitenkin mukavan asian parissa, mistä parhaimmillaan hyötyy sekä työntekijät ja asukkaat.

Seuraavalla kerralla tutustumme sitten GoPro -kuvaukseen koirien avulla.

Linkki dioihin.
Linkki Twitter -liverrykseen (sisältäen kuvia).


#7

GoPro harjoittelua Avaa Twiitit (hienoa kun Twitit muuten uppoaa näin hienosti tänne!)


#8

Työpaja 3, Koira kuvaa! 31.1.19

Aluksi viriteltiin välineet (GoPro -kamera, valjaat sekä tabletille GoPro apps) kuntoon ja opeteltiin niiden käyttöä. Osa porukkaa suunnitteli käveltävää opastusreittiä. Sitten vaatteet päälle ja porukka liikkeelle. Mukana oli sekä asukkaita että henkilökuntaa -kiva talvinen ulkoiluhetki tuli samalla.

Huomioita kuvausretkeltä

-on kätevää kun kameraan ei tarvitse kuvauksen aikana koskea, vaan sitä voi ohjata tabletilla tai puhelimella

-pyörätuolin pöytä toimii kätevänä alustana tabletille ja siitä voi seurata koiran selässä olevan kameran ‘suoraa lähetystä’

-pakkanen, paksut hanskat jne tuo hieman haasteita kameran ohjaukseen eli pitkiä ottoja tulee helposti mikä saattaa aiheuttaa muistikortin kuormittumista

Liverrystunnelmia työpajasta:

https://twitter.com/DigiHaukku/status/1090992342025293827

Valmis tuotos:


#9

Työpaja 4, Ystistä Sofiakylässä, Tule kuvaan! 14.2.2019

Tässä työpajassa nautiskeltiin aurinkoisen talvisään loisteessa hienoista kuvauspuitteista (mm. sydämillä koristeltu kuvaustausta jne) sekä valokuvaajan ammattitaitoisista otteista. Kutsuimme Sofiakyläläiset kuvaan yksin tai pareittain ja Miika -kuvaaja nappasi kuvia. Kuvattava(t) saivat valita kuvaan mukaan halutessaan kaverikoiran. Niitä oli rivissä eri rotuisia, kokoisia ja värisiä. Yllättävän hyvin koiratkin rauhoittuivat kuvaushetkeen joko kuvattavan syliin tai viereen.
Napatut kuvat jäävät Sofiakylän käyttöön ja niistä on kuulemma jo jatkojalostussuunnitelmia tehty. Tärkeimpänä lienee yhteisen kuvaushetken muisteleminen, erityisesti valotus ‘sateenvarjot’ jäivät useimpien mieleen.

DigiHaukun liverreys:

Sofiakylän Facebook -päivitys

Kutsu ystävänpäivän viettoon:


#10

Työpaja 5 19.2.2019 Tuotokset ja arviointi - mitä jäi käteen ja mitä seuraavaksi

Haikeaa, mutta totta! SomeHaukun viimeinen ja viides työpaja takana! Historian havinaa eli tehtyjä juttuja käytiin lävitse tämän sivuston avulla. Monta kertaa kohdattiin ja saatiin paljon aikaiseksi.
Jatkon osalta pohdittiin mm.
-laitteiden jatkokäyttöä; tabletit ovat olleet jo kovassa käytössä asukkailla mediapajalla
-GoPro-kameralle keksittiin useita käyttötarkoituksia (mm. retket), joita tullaan kokeilemaan. Itse kuvaaminen ja kuvaamiseen valmistautuminen on jo osa yhteistä toimintaa.
-Sofiakylän Facebookiin saatiin uudenlaista sisältöä ja kynnys julkaista madaltui
-Perustettiin Sofiakylän YouTube-kanava ja sinne on tarkoitus uuden sisällön lisäksi laittaa jo tehdyt vlogit, joita oli aiemmin hankala löytää. Tämä YouTube-kanava tullaan myös upottamaan osaksi Sofiakylän verkkosivuja, jonne sitä kautta päivittyy sisältöä automaattisesti
-työpajat todettiin hyödyllisiksi, mutta haasteena on saada useampi työntekijä mukaan, nyt todettiin, että sanaa pitää viedä eteenpäin ja nyt osallistuneet toimivat esimerkkinä muille. Asukkaiden ja työntekijöiden yhteiset työpajat vaativat huolellista suunnittelua ja mieluiten siten, että ensin työntekijät saavat rauhassa tutustua uuteen asiaan ja sitten mukaan tulevat asukkaat.
-yhtenä kokeilun tuloksena voi myös mainita DigiHaukku -toiminimen, joka syntyi Minnalle tämän kokeilun ansiosta. Samalla olen siis kokeillut/opetellut yrittäjyyttä :slight_smile:

Lopuksi kirjoitettiin vielä loppuruno, joka kuvaa SomeHaukkua. Kiitos Ihana Sofiakyläläiset!

SofiakylänFaceBook-postaus

Kuvia DigiHaukun Twitter liverryksessä.

Päivän diat löytyy täältä.