SomeHaukku - somevalmennusta Sofiakylän työntekijöille asiakkaiden osallisuutta tukemaan kaverikoirien inspiroimana


#1

Tämä on kommenttiketju artikkelille https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/751/

#2

Hei, Seuraa SomeHaukun steppejä täällä : https://padlet.com/mhelynen/SomeHaukkuu


#3

Hei,

tuo seurantasivu on aika hauska tapa pysyä perille kokeilun kulusta. Muistakaa kuitenkin päivittää tännekin kuukausittaiset kuulumiset. Lisäksi kokeilun voisi siirtää “Rahoitus”-vaiheesta vielä yhden vaiheen eteenpäin eli “Kokeilu” vaiheeseen. :slight_smile:


#4

hei , kuulolla ollaan! :eyes:

Olemme nyt loka-marraskuussa teroitelleet kynsiämme ja tassujamme. Eli siis jalostanut ideaa ja sovitelleet päivämääriä työpajojen suhteen. Ei ole ihan helppoa löytää yhteistä aikaa, mutta onneksi kolmiomme (Merja/HAMK, Riitta/Sofiakylä, Minna/Digihaukku) on joustavaa ja neuvottelevaa sorttia.

Saavutimme kuitenkin tavoitteet, mitkä asetimme loka-marraskuulle eli
Sopimus; checked, ajatusta kirkastettu; checked, päivämäärät työpajoille; checked, laitehankinnat ‘jo lähes tilauksessa’; checked. Kirsikkana kakun päälle; Minnan Digihaukku -toiminimi on virallistettu eli yritystoiminnan juuri on syntynyt samalla.

Viestintää on tehty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Riitta on tiedottanut työpajojen päivämäärät sekä asiakkaille että työntekijöille - tämä on erittäin tärkeää, koska HE ovat pääosassa tässä kokeilussa. Sovimme vielä, että teemme heille A4 kokoisen ‘mainoksen’ joulukuussa, jota voivat levittää Sofiakylässä. Koko kokeilun kannalta on erittäin tärkeää, että saamme työpajoihin sopivan laajan osallistujamäärän, jotta digiasioiden opit leviävät ja tulisivat osaksi arkisia työskentelytapoja.

Kaverikoirillemme (Minnan Allu ja Merjan Ada) olemme syöttäneet :bone: ja valmistellut heitä lässyttämällä tammi-helmikuun koitoksiin kuvausmalleiksi, Go Pro -kuvaajiksi jne …

Minna on somettanut asiasta Twitterissä omalla ja uunituoreella @digihaukku -profiililla. Padlettiä on päivitetty ja ajatuksena on, että se on avoin aikataulu ja prosessikuvaus Somehaukusta. Merja kertoi meistä GreenCare Finland -yhdistykselle ja päädyimme heidän projektilistalle. Olemme kolmiona ja kaksiona tapailleet muutamia kertoja ja muuten viestineet perinteisesti puhelimitse ja sähköpostitse, mutta myös modernisti Whats Up :lla.

Homma tuntuu nyt rullaavaan, joulukuussa meinaamme syventyä työpajojen sisältöihin ja aiheisiin ja buustata osallistujien osallistumista työpajoihin. Tammikuussa alkaa sitten rytistä!


#5

Työpaja 1, Vlogien ja verkon ihmeellinen maailma

SomeHaukun ensimmäinen työpaja oli suunnitellusti 8.1.19. Mukana on 5 Sofiakylän työntekijää sekä Sulo-koira. Pohdimme still-kuvan ja videon mahdollisuuksia asukkaiden kanssa sekä Sofiakylän some-näkyvyyden kannalta.

Tutuistuimme työpajoissa käytettäviin laitteisiin ja laitoimme niitä käyttökuntoon seuraavaa työpajaa varten. Keskusteltiin yleisesti vlogeista, katsottiin Sofiakylässä tehtyjä vlogeja ja valokuvasarjoja sekä mietittiin niiden julkaisemisesta omalla Youtube-tilillä, jossa videoita olisi helppo julkaista ja löytää Sofiakylän verkkosivuilta.

Totesimme myös, että usein kynnys videoiden julkaisuun on melko korkea, vaikka esimerkkeinä katsomamme huippuvloggaajatkin julkaisevat vlogeja hyvin arkisista asioista sekä yksinkertaisilla (puhelimen) kameroilla ja muilla edullisilla välineillä.

Jatkosta sovimme seuraavaa:
●seuraava työpaja alkaa työntekijöiden osuudella ja toiselle tunnille osallistuu 3-4
vlogien tekemisestä kiinnostunutta asiakasta
● käydään Carpe diem-prosessin mukaisesti ensimmäin vaihe läpi, tutustutaan
iMovie-sovellukseen ja siitä tehtyyn selkokieliseen opaskirjaan

Katso työpajasta kuvakooste.

Työpajan diat löytyvät täältä.


#6

Työpaja 2, 15.1. Mieli ja välineet kuntoon!
Toisessa työpajassa ideoitiin Sofiakylän vlogien teemat, tunteet & tunnelmat CarpeDiem menetelmän ykkösvaiheella kuntoon. Mukana oli myös ihka oikeita emoji-pehmoleluja, jotka kirvoittivatkin makeat naurut ja auttoi tunteiden hakemisessa. Erityisesti kuuluisa ‘pökäle’ emoji sai huomioita…

Nyt päästiin myös kokeilemaan uunituoreita iPadejä ja viriteltiin myös Apple tv-kuntoon. Mukana työpajassa oli myös muutama innokas media alan opiskelija ja he olivat juuri saaneet valmiiksi pienoismallin Sofiakylään suunnitellusta mediatilasta ja kappas, olivat piirtäneet sinne myös Apple tv:lle oman paikan ja suloisesti tikkuaskista löytyi myös pienoismalliset iPadit. Olimme siis tietämättä toisistamme täydentäneet toistemme suunnitelmia ja käyttöönottoa.

Työpajan ensimmäisen tunnin mukana oli siis työntekijöitä ja toiselle tunnille tuli mukaan muutama asukas. Tämä oli hyvä ratkaisu, jotta työntekijät saivat rauhassa ensin itse perehtyä asiaan. iMovie koettiin helpoksi sovellukseksi ja sovittiin, että iPadit sijoitetaan nyt alkuun ryhmäkotien tiloihin siten, että työntekijöiden on helppo ‘värkätä’ ja harjoitella niiden käyttöä sopivissa väleissä. Sen jälkeen niiden käyttäminen asukkaiden kanssa luonnistuu paremmin.

Tunnelma työpajassa oli mukavan rento ja leppoisa ja selvästi uuden oppiminen vaatiikin aikaa ja leppoisaa/nauravaakin tunnelmaa. Olemme kuitenkin mukavan asian parissa, mistä parhaimmillaan hyötyy sekä työntekijät ja asukkaat.

Seuraavalla kerralla tutustumme sitten GoPro -kuvaukseen koirien avulla.

Linkki dioihin.
Linkki Twitter -liverrykseen (sisältäen kuvia).